Monday, December 18, 2017

Langverwachte update - we leven nog

Deze blog is van november ;)
Het is een eeuwigheid geleden dat ik heb geschreven. Dat heeft helaas een medische reden, om die reden dicteer ik deze blog en hoop ik dat er geen rare of vieze woorden in komen te staan. Allereerst zal ik vertellen waar we nu mee bezig zijn. Morgen komen de mannen die ons huis van een nieuw dak gaan voorzien. Luuk gaat een of twee weken. Met ze meewerken. Hopelijk zit het nieuwe dak er over een week of twee op. Dat klinkt simpeler dan het is want er moet nog veel hout vervangen worden om de constructie van het dak te herstellen. Dat is eigenlijk alleen te doen als de pannen er af zijn en het dak open ligt, om die reden zijn we een beetje huiverig voor de weersvoorspellingen. Maar we hopen het beste.

Wat is er verder gebeurd in de tussentijd? We hebben een pelletkachel aangeschaft en geïnstalleerd. Het is hier momenteel heerlijk warm binnen met een knapperend vuurtje. Mackie probeert de in de brandkamer rondvliegende gloeiende as-stukjes af en toe te vangen. Hij denkt dat het vuurvliegjes zijn of zo, die staan immers bekend om hun vlezigheid...
We hebben gekozenVoor een artel Julia Met 8 kW vermogen. Daarmee kunnen we straks de twee woonkamers, de keuken en eetkamer Bijna volledig verwarmen (Het overige deel wordt dan nog gedaan door vloerverwarming ook wel lekker). Nu kan de petroleumkachel, die je zonder afvoer kan gebruiken En die we tussendoor aangeschaft hebben, In de werkplaats komen te staan.


Niet geheel onbelangrijkIs ook het feit dat de bovenverdieping volledig open is: de scheidingswand tussen de beide huisnummers is verdwenen zoals je ook op de foto hierboven ziet. Op de onderverdieping bevindt zich ook al gapend gat in de muur, maar die is nog mooi afgetimmerd met osbplaat om te voorkomen dat we echt tussen de rotzooi op de bank moeten zitten. Uiteindelijk moet er staalIn gebracht wordenWaarop houtskeletbouw komt op de bovenste verdieping. In die houtskeletwand komen dan twee deuren zodat we twee slaapkamers hebben.



De testopstelling die Luuk maakte
met schakelmateriaal, ledlampen, en de qubino's
De nieuwe elektrische installatie is ook al ontworpen. Er komt uiteraard een nieuwe groepen kast in maar ook alle bedrading moet vervangen worden.Voor de lichtknopjes wilden we natuurlijk traditionele bedrading en schakelaars.Die kun je eigenlijk niet weglaten. Wat je dan kunt doen is Philips Hue lampen Gebruiker en die bedienen met je smartphone.Maar natuurlijk wil je ook gewoon een lichtknopje als je een kamer inloopt. Dan kan je van die plakschakelaars kopen voor Philips om de lampen 'slim' te bedienen. Maar dan wordt het natuurlijk een ratjetoe. Wij vonden de Qubino een betere oplossing. Dit is een klein apparaatje met een mini-antenne wat je achter je lichtknopje bouwt waarop je je kabels aansluit En die je zowel via die reguliere schakelaren als via bijvoorbeeld je smartphone kunt bedienen. Natuurlijk kun je er ook allerlei slimme scènes mee instellen zoals bijvoorbeeld alle lichten in huis uit zetten met 1 druk op een knop. Mogelijkheden genoeg maar als je de slimme draadloze functies niet gebruikt werkt het mechanisch ook gewoon.


Het hout voor de herstel- en constructiewerkzaamheden is ook binnen. Luuk heeft de muurplaten en dergelijke vers in de menie gezet. 


In de afgelopen maanden hebben ook we de keus gemaakt om binnen te gaan isoleren. Dit omdat buiten isolerenToch veel voeten in de aarde heeft met name als je een dijkwoning hebt waarvan de voorgevel tevens de kadastrale grens is. Daardoor moeten we ook het dak verpesten van binnen isolerenDit kost wel ruimte. Maar heeft als voordeel dat we dan damp open kunnen isoleren door middel van glaswol. Dit is beter voor het binnen klimaat wat wel fijn is als het om slaapkamers gaat. Wel is het belangrijk om danp remmende folie toe te gaan passen tegen het glaswol voordat we de gipsplaten plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat het vocht wat binnen in de woning wordt geproduceerd door bijvoorbeeld te ademen gereguleerd naar buiten door wordt gelaten in plaats van in een keer. Als je dit niet doet kan het vroeg te gaan ophopen in je dakconstructie die van houten is en dat niet zo leuk vindt.

Verder gaan we uiteraard zonnepanelen nemen als het dak erop zit. De vraag is nog even hoeveel, want hoe gaan we de verwarming en tapwater regelen? Een warmtepomp? Of een pelletCV? Er zijn zoveel mogelijkheden, en het is een puzzel die precies moet passen.. Hopelijk snel meer daarover!

Als laatste - ter ontspanning hebben we A Plastic Ocean gezien, hij staat op Netflix. Dit is echt een eyeopener. Omdat we ook duurzaam willen verbouwen, ben ik eens gaan nadenken over andere producten die we dagelijks gebruiken en waar we niet bij stil staan. Boterhamzakjes, wattenstaafjes, wegwerptanden- en afwasborstels. Waarom eigenlijk? Is er geen alternatief? Daar ga ik eens op letten.


De contouren van een bouwval in vol ornaat

No comments:

Post a Comment