Saturday, July 15, 2017

Mijn badkamer bevat 13 spullen

Verbouwen in een huis waarin je woont gaat niet zonder iets te verzinnen voor je spullen, daar zijn we wel tegenaan gelopen. Dus ik wil het even hebben over spullen, als uitstapje. Je bent namelijk gauw het overzicht kwijt, al helemaal in onze situatie. En als je al niet precies weet wat voor spullen je hebt, hoe weet je dan of je genoeg hebt? Of teveel? En wil je wel weten wat je bezittingen allemaal zijn? Als je ja antwoordt, kan het zijn dat je trots bent op al je spullen, of probeer je dat te zijn ook al komen ze soms op je af. Misschien omdat je, net als ik, het idee in stand houdt dat het hebben van alles wat je wenst een van de hoogst haalbare doelen in het leven is. Maar nu begin ik me hardop af te vragen: is dat wel zo?

Al jaren werd merkte ik dat ik in tijden van stress en drukte, niks zo therapeutisch vond als het volgooien van een vuilniszak en die het huis uit te schoppen. Ik was eindeloos gefascineerd door de film 'Into The Wild'. Ik gaf vaak aan een kledingstuk meer uit dan iemand in jaren zou doen met de hoop dat het langer meeging dan een seizoen. Ik geloofde al niet in het verschil tussen schoonmaakmiddelen en zepen - als de zeep op was gebruikte ik bodylotion of shampoo om te wassen of vice versa. Dure gezichtcremes waren aan mij niet besteed, ik vond het altijd al onzin. Kamperen in het kleinste tentje (zelfs voor de doorsnee kampeerders nachtmerrie-achtig klein) met zo min mogelijk (lichtgewicht) spullen geeft me een kick en een vrij gevoel. Ik heb nooit gloednieuwe smart-tv gehad of een grote tv en zie daar ook het nut niet van in. Onze auto is 14 jaar oud, al 8 jaar in bezit en niet meer zo mooi en zeker niet snel. Aan nieuwe handdoeken heb ik een hekel, naast dat ze slecht afdrogen maakt het me niet uit dat ze mooier zijn dan de 20 jaar oude afdankertjes uit mijn ouderlijk huis. Ik heb mijn tv-abonnement opgezegd en vind het heerlijk rustig dat ik geen idee heb wat de nieuwe 'even Apeldoorn bellen' commercial is. Mijn aversie tegen decoratie (dus eigenlijk nutteloze..) items.
Dit alles niet omdat ik een vrek ben of omdat ik geen geld heb, maar omdat ik een hoop dingen onnodig vindt.

Toch heb ik me vaak een nutteloos luxe-dier gevoeld. Ik voel me soms een slaaf van de materialistische maatschappij, ik ben opgegroeid met alles wat mijn hartje begeert - teruggaan naar de basis zou onmogelijk zijn. Het basisniveau van luxe dat ik gewend ben is hoog. Ik vroeg me zelden lang af of wat ik wilde, echt nodig was. Ik volgde uiteindelijk toch grootendeels de menigte. Stapels ongedragen hobbyspullen, kleding, schoenen en ongebruikte make-up staan op mijn naam. Gekocht zonder echt na te denken.

Maar nadat ik laatst mijn emailbox opgeruimd. In mijn inbox zaten een kleine 2000 (!) ongelezen emails. Het gevoel dat dat geeft, was ongelooflijk. De rust in mijn hoofd was enorm. Ik begon wat te lezen over minimalisme. Samen met al mijn andere denkbeelden en ervaringen viel er een puzzelstukje op z'n plek....

Misschien kan ik het toch, een simpel leven met precies genoeg. Niet altijd (jezelf laten denken) meer te willen, maar tevreden zijn. Toegeven aan het stemmetje dat me al jaren vertelt dat mijn leven onnodig vol en ingewikkeld is en geleid wordt door consumeren. Dat idee alleen al, dat dat toch kan, geeft me enorm veel hoop en rust. Meer mensen doen het. Het idee is kinderlijk eenvoudig.. Minder spullen is minder opruimen, minder dingen kwijt, minder schoonmaken, minder afhankelijkheden. Want waarom zou je je leven en huis laten vervuilen door spullen die je nooit gebruikt?!
Dus ik ben gelijk maar begonnen, maar wel bij de kleinste kamer, de badkamer!

Er staan nu nog 13 vaste spullen in de badkamer. Waarvan er 1 nog verkocht wordt, de dressboy. Dit is trouwens inclusief alle meubels - exclusief de echt vaste onderdelen zoals het toilet, de kachel en de wasbak. Als we zouden verhuizen (wat we net al hebben gedaan ;)) dan zou dat toch echt achter moeten blijven dus. En de consumables, zoals shampoo, lenzen etc. heb ik niet meegeteld. Maar dat loopt ook niet zo in de papieren, want ik heb eigenlijk niet eens aparte douchegel...
Douchegordijn
Vuilnisbakje
Toiletborstel
Badkamerkast
Handoekenrek
Badkamerkleedje
Dressboy
Zeeppomp
Drinkbeker
Tandenborstels
Haarborstel
Kam
Weegschaal

Heb jij deze spullen ook? Of niet, waarom niet, heb je een alternatief?

Nu ga ik zelf op naar de keuken, ik heb al een beginnetje gemaakt, maar het zal een flinke kluif worden...

No comments:

Post a Comment