Sunday, January 8, 2017

Op het puntje van onze verhuisdozen!

Jahaaaaa, nog een paar weken, we zitten op het puntje van onze verhuisdoos. Voor de rest zijn alle meubels namelijk al opgedoekt, uit elkaar gehaald of weggedaan.
Vanaf die verhuisdoos hebben we uitzicht op een bench. En wel de bench waarin Lou -met gescheurde kniebanden en zonder meniscus - zich nu al drie weken bevindt, met als enige uitzondering de gevreesde dierenarts bezoeken. Nou ja, laten we specialisten-bezoeken zeggen, dat geeft misschien wat meer ruimte om je een voorstelling te maken van de sfeer die momenteel heerst in onze poeplappen. Op een kerkhof is het gezelliger, en bovendien gevulder. Oops, het voornemen minder zwarte en grove humor staat bij deze alweer bij de vuilnis. De kliko eigenlijk. Voor het eerst in ons leven hebben wij ook van die vervelende stinkbakken met veel te kleine wieltjes.
Laten we niet te ver afdrijven, het gaat om een bepaalde dijkwoning waarvan wij op 30 januari de sleutel krijgen. Waarin wij krap 6 dagen laten onze intrek nemen.



In de aanloop hebben we ontzettend veel uitgezocht, bedacht, bekeken. Natuurlijk ligt onze focus eerst op verhuizen, wennen en afstuderen. Maar snel daarna moeten er keuzes gemaakt worden. Er moet met name uitgewerkt worden hoe het eindresultaat zal zijn. Zomaar lukraak beginnen en kijken waar we eindigen is geen optie met een project en pand als dit. Je moet weten hoe je kamers komen te liggen en waar je natte ruimtes komen. Hoe past dit in de huidige constructie van de woning?
Een van de eerste dingen, na het bepalen van de nieuwe indeling, is het verbeteren van het comfort van de woning - wat hand in hand gaat met het energieverbruik. Wij dachten: voorzetwanden binnen, een CV met HR ketel erin en klaar. Maar eigenlijk leven we momenteel in een tijd waarbij er zoveel meer mogelijk is, al dan niet met gunstige subsidies en door de overheid gestimuleerde leningopties. Dus we zijn een beetje out of the box gaan denken. Dingen waarvan wij denken dat het niet mogelijk is - dat blijkt toch niet zo onmogelijk. Zelfs bij een huis als de onze. Denk aan dakpannen met geintegreerde zonnepanelen! Een Nederlands bedrijf loopt zelf voor op Tesla op dat gebied. Het gaat om ZepBV - zie de foto voor een voorbeeld. Het lijken net Hollands geglazuurde toch?! Verder kun je ook bij een bestaande woning een gat tot de aardkern laten boren om zo door middel van een warmtepomp je huis te verwarmen. Goed, het prijskaartje van dit soort zaken is niet om over te lachen, maar het gaat erom dat het kan en dat je dus niet moet vergeten out of the box te denken zoals dat in mijn vakgebied heet. (Voor de mensen die niet zien wat voor een enorme nerd ik ben: IT).

Met investeringen ben ik overigens van mening dat het niet gaat om de absolute prijs, maar om de prijs in het licht van de opbrengsten. Klein rekenvoorbeeldje, vooral omdat ik het zelf zo leuk vind: bij het Nationaal Energiebespaar fonds kun je zo'n 5000 euro lenen die je in 7 jaar terugbetaald met bruto 64 euro per maand. Je kunt hypotheekrenteaftrek krijgen, dus netto zal het minder zijn afhankelijk van je inkomensituatie.

Wat kun je doen voor 5000 euro? Stel je hebt een tussenwoning die van na 1930 is. Je kunt voor pakweg 800 euro je spouwmuur laten isoleren. Dat scheelt je gemiddeld zo'n 210 euro per jaar aan energiekosten. Daarnaast kun je voor zo'n 4000 euro je dak laten isoleren. Daarmee bespaar je zo'n 500 euro per jaar. Je besparing is totaal 710 euro per jaar. Als je dan ook nog andere algemene bespaartips in acht neemt, wellicht meer.
Het wordt nog mooier - doordat je dan twee maatregelen neemt (die wel aan bepaalde minimale -isolatie-eisen- moeten voldoen, maar dat is peanuts) krijg je ook nog subsidie. Per m2 dakisolatie krijgen je 20 euro terug, en per m2 spouwmuurisolatie 5 euro. Dit komt neer op pakweg 20% korting. Het totaalbedrag voor de maatregelen komt dan neer op zo'n 3840 euro. Dan kan je lening bij het energiebespaarfonds eigenlijk omlaag en betaal je een kleine 50 euro bruto per maand inclusief rente (die 2,2% is).



De lening kost je dus 600 bruto per jaar, tegen 710 besparing. Je maakt er direct winst op, en zelfs zonder hypotheekrenteaftrek! En na 7 jaar is de boel afbetaald en is de besparing volledig voor de woningeigenaar, net als de meerwaarde van het huis door de maatregelen. Dus ook al heb je geen geld, zoals wij (want wij hebben een kat..... zoals net al aangestipt), dan kun je wellicht toch het een ander aan energiemaatregelen overwegen. Want ik betaal liever 7 jaar een lening af dan dat ik de kas van energie bedrijven tot het eind der tijden spek.

Wat wij gaan doen precies weten we nog niet, na de verhuizing zijn we wel zeker van plan om offertes te laten maken voor buitengevelisolatie, een houtvergasser/pelletkachel en een hybride warmtepomp.





No comments:

Post a Comment