Sunday, October 23, 2016

Een paardenstal als badkamer

Afgelopen zaterdag hebben we de verkoopster ontmoet. Zij werd bijgestaan door haar twee dochters. Binnen brandde de gaskachel vollop terwijl de buitendeur, een halletje van ons verwijderd, zoals altijd zodra het weer het toelaat, opstond. Het is inmiddels oktober en 2 graden. De ouderwetse filterkoffie smaakte verbluffend en terwijl ik zat te overpeinzen waarom we eigenlijk een fortuin hadden uitgegeven aan een volautomatisch espressoapparaat, begon de rest met het opstarten van een boeiend gesprek. Over de geschiedenis van het huis.


Geweldig om zoveel dingen te horen over je nieuwe huis. Met name om te horen hoeveel kinderen er zijn opgegroeid. Het huis was al van haar ouders, en ze woont er zelf inmiddels al 86 jaar. Ze heeft nooit ergens anders gewoond. Er heeft een kruidenierswinkel gezeten, er was een aardappelpakhuis en een paardenstal in plaats van een badkamer. Fascinerend.

Als we ook horen wat er in de loop der jaren is verbouwd aan het huis, beginnen we nog meer te beseffen hoeveel verrassingen we zullen krijgen. Wellicht zitten de schuifdeuren nog ergens in de muur, en er waren bedsteden met eronder mini-keldertjes. En geen enkele foto. Nouja, een enkele, zeer vervaagd, toon het vooraanzicht van het huis met de raamluiken nog aanwezig.

Bij deze zeer gezellige sessie van ruim 2,5u zat ook een meetsessie inbegrepen. We zijn heel wat maten wijzer geworden. Tegenvaller: er zijn wel 4 verschillende vloerhoogtes op de begane grond, in plaats van 2 als gedacht. Het kleinste verschil tussen twee ruimtes is zo'n 30 cm, en het grootste 80 cm.

Maar ook een meevaller: al onze meubels (ja, ok, op Luuks studio na dan) passen in ons nieuwe mini-huisje. Dus van ongeveer 120m2 naar 60m2. Toegegeven, het zal flink knusser ogen, maar ik ben er toch best trots op.

Ondertussen wordt het hier trouwens steeds minder knus. Als je binnenloopt zou je denken dat we morgen al gaan verhuizen. Alle schilderijen zijn van de muren (op 1 na trouwens, daarvoor hebben we hulp nodig van een lang persoon..kuch.. Stephan? Jij hebt dit schilderij daar ook opgehangen per slot van rekening). Kilo's administratie zijn al opgeruimd. Lees: weggegooid.. wat moeten we nog met een huurcontract van Stadswonen en een veterstrikdiploma?

Waar trouwens het meeste verhuisdozen aan op gaan? Boeken, muziekspullen en campingspullen. Dat vat ons wel zo ongeveer samen. En oja, schoenen en kattenharen.

No comments:

Post a Comment