Monday, October 10, 2016

Bier en taart

Het beste nieuws: het is rond. De bank is akkoord! We kunnen ons nu definitief voorbereiden op een verhuizing begin februari. Wat een opluchting. We zetten met nog grotere inspanning onze verhuisdozen-verzameltocht voort. Een bedankje voor de gulle donateurs - schoonouders, en het vuilhok bij het oude woongebouw van de Mavelaar. De laminaatleg-baas die we, heel toepasselijk, ook hielpen verhuizen (naar ook nog eens dezelfde straat als wij nu nog).

Wat is er nog meer te melden? Nu het helemaal zeker is, proberen we wat spullen bij elkaar te scharrelen die we nodig gaan hebben. We houden niet alleen ons ogen open voor gereedschap, maar ook voor huishoudelijke spullen. Wat?! Nog meer zooi verhuizen? Ja, we kunnen moeilijk de inbouwapparatuur uit ons huurhuis meenemen... Hoewel Luuk dat het liefst wel zou doen, aangezien Vestia ons alles behalve goed heeft behandeld en we ook geen soepel proces verwachten bij de oplevering van onze oude huurwoning. ;)

De vaatwasser is dus al binnen, bedankt Mam! Hij stond klaar bij mijn moeder om afgevoerd te worden door BCC, die een nieuwe vaatwasser kwam installeren. Tien jaar oud, maar netter dan ons inbouwertje. Het water bleef erin staan. Als eerste viste ik er klein pitje uit de afpompmotor. Dat zou het toch zeker zijn geweest? Maar nog steeds bleef het water staan na een volgende cycle. Dan maar vanaf de onderkant proberen. Na de pomp er uit gepriegeld te hebben, bleek er een elastiekje om de rotor gedraaid te zijn. Potentieel onverwijderbaar, maar na veel geduld toch gelukt. Dat witte waterorgel weer in elkaar getrapt, naar binnen terug gesleept en geprobeerd. En wow, gemaakt! Wat een luxe, er staat weer een vaatwasser te trappelen voor in ons nieuwe huis. Dat hadden we eigenlijk al mentaal opgegeven met de koop van dit klusproject...


Verder zijn we zondag naar een verbouwbeurs geweest in Utrecht. Deze beurs was meer gericht op mensen die alles van A tot Z laten uitbesteden en het prima vinden om bouwdepots te nemen van een ton. Maar tussen de belachelijk decadente stands (jaccuzii's van 19000 euro, way overpriced domotica en keukens) vonden we een paar pareltjes. Een (ver)bouwbegeleidbureau van een Rotterdammer. Dat was natuurlijk gelijk al dolle pret. Die heerlijke directheid; hij had door dat hij aan ons geen geld kon verdienen maar heeft ons ontzettend veel waardevol advies gegeven. Die man had echt verstand van zaken. Als een gek alles opgeschreven ;)

Daarna door naar het architectenplein. Gewapend met alle plattegronden en summiere technische tekeningen die er zijn van de woning. En wat een openbaring. Die mensen weten de huidige indeling echt volledig los te laten. Daardoor zijn we op het idee gekomen om bijvoorbeeld de uitbouw op de begane grond misschien te verwijderen en er een schuifpui voor in de plaats te zetten; dan is er vanaf de (beoogde) eetkamer een open verbinding en uitzicht naar de volledige tuin.

(de kamer links onder is natuurlijk de logeerkamer voor ons nichtje Lizzy ;))


Ook boven zelfs een idee opgedaan om een van de huidige trappen zelfs te laten zitten, en toch 3 mooie slaapkamers en een badkamer te realiseren. Dat is nog wel onder voorbehoud - wij hebben wel het gevoel dat de schuine wanden hebben gezorgd voor een ietwat te optimistische Funda plattegrond aangaande de beloopbare oppervlakte plus we hebben nog geen goed beeld van wat draagmuren zijn en wat niet. Dat bepaalt ook mede de uitvoerbaarheid en de kosten. Maar het geeft enorm veel hoop en energie dat er toch zoveel mogelijk is.

Als klap op de vuurpeil kwamen we erachter dat er ook nog eens hoop is voor ons kattenhaarprobleem. Een centraal stofzuig systeem zou eerst niet eens bij ons opkomen, want wat zou dat wel niet kosten?! Maar het blijkt dat je de voorbereidingen voor een dergelijk systeem makkelijk kunt treffen als je toch de elektra gaat vervangen en CV gaat aanleggen; trek wat PVC buizen van ongeveer 50mm mee en klaar. Je kunt wandcontactdozen kopen van rond de 20 euro per stuk, 4 zou genoeg zijn, en die integreer je naast je lichtschakelaar/stopcontact. Dan sparen, en voor 600-900 euro heb je een centrale motor in de garage met een zakloze bak die je hooguit 1x per jaar hoeft te legen. Huisstofmijt verdwijnt naar buiten. Het is nog steeds niet gratis, maar een stuk bereikbaarder dan wij dachten...

Ja, dit is pas het begin. Gelukkig is het wel humor dat juist de tuin het enige is dat waar wat mij betreft bijna niets aan hoeft te gebeuren. Nouja, op het installeren van een mooie oleander na, die as we speak voor ons opgekweekt wordt ;)
No comments:

Post a Comment